söndag 4 januari 2009

På kryss med barn

Jag lovade ju häromdagen att blogga lite om att kryssa med barn. Det har blivit några kryssningar genom åren med barnen som numera är 5 och 7 år gamla. Första gången med barn var äldsta sonen 2 månader gammal. Det var sjögång och jag låg i kojen och spydde i en påse medan jag ammade.

Förut var resmålet givet, vi ville "hem" till Tallinn. Det envisades vi med ända till vi för något år sedan kände oss lite wild and crazy och bestämde oss för att åka till Helsingfors istället. Och sedan dess är vi fast. Våra resor till Estland tar numera vägen över den finska huvudstaden. Varför?

Skälen är flera. Främst är det för att finlandsfärjorna faktiskt är avsedda för att ha barn som fullvärdiga passagerare och inte bara som besvärliga bihang till föräldrarna. Siljas båtar är i en klass för sig - färgglada barndrinkar i barerna, barnbuffé med chicky bits, pommes, ostbågar och pannkakor bl a och möjlighet att göra egna glasstrutar till dessert. Bra badmöjligheter med pooler och en liten vattenrutschkana och lekrum med bollhav, filmvisning, X-boxspel och en egen lekavdelning för de små barnen. Vikingline ligger inte långt efter, barnbuffén är integrerad med de vuxnas vilket förenklar hanteringen något, det finns badmöjlighet med en liten barnpool och 2 bubbelpooler. Lekrummet funkar också bra och nu när vi åkte på jullovet fanns det möjlighet att spela Wii (Sports och Mario Cart) och extra aktiviteter i "Julstugan" som fanns i ett konferensrum. Och som grädde på moset är det tyst på nätterna. Inget stök och inget partajande bland hytterna.

Resan till Tallinn går betydligt segare, främst för att båtarna är dåligt anpassade till barn. Jag har sett barnbuffé en gång ombord - prinskorv, överkokt grönsaksblandning, köttbullar och skivad gurka. Lekrummet är litet och blir snabbt trångt och ofta samlas det äldre barn i bollhavet och de yngre vågar inte leka där då. Badmöjligheterna består av ett stort bubbelbadkar. Vill barnen spela är man hänvisad till de spelautomater som finns. Och som lök på laxen har det ofta varit stökigt bland hytterna nattetid. Mycket festande och skrålande långt in på småtimmarna.

Så för oss är inte valet så svårt. Reser vi någonstans ska hela familjen ha kul. Det borde Tallink som numera även äger Siljaline kunna fatta tycker man. Men tills de får en uppenbarelse åker vi till Helsingfors och njuter varenda minut av denna fantastiska stad.

1 kommentar:

magister nyman sa...

Javisst, så är det ju. Och dessutom är det tyvärr så att en hel del av den estniska personalen på Tallinnbåtarna lever kvar i sovjettidens inställning att kunderna bara är där för att störa.