onsdag 14 januari 2009

Det är så enkelt...

Jag loggade in på Kreditor förut i akt och mening att skriva ut fakturor. Jag hann aldrig så långt eftersom min blick fastnade på rubriken på en artikel om e-handel som Kreditor fann värd att länka till. Den kommer från Computer Sweden och handlar om hur man startar online-affär (vilket otroligt klumpigt ord, är e-butik för simpelt?)utan att ruinera sig.

Jag undrar ju under vilken sten den artikelförfattaren gömt sig de senaste åren. Värre skitsmörja var det längesedan jag läste. För det första saknas det bra information om betalsystem vilket är grundläggande för affärer på nätet. Det nämns heller ingenting om butikssystem, varken gratisvarianter som OSC och Zencart eller möjligheten att hyra. Däremot nämns värdtjänsten eller som vi vanliga dödliga säger; webhotellet. Här låter artikelförfattaren påskina att det räcker med ett billigt lågprisabbonnemang. Sorry men det kommer man inte långt på!

Däremot nämns virtuellt kontor d v s att man kan fejka en adress. Det sämsta råd man kan ge. Internethandel kämpar ännu med trovärdighetsproblem och att bli avslöjad med en påhittad adress gör din e-butik troligen rökt för en lång tid framöver. Artikelförfattaren tar också upp att det går att outsourca paketeringen och att telefonitjänster kan behöva köpas in. Det kan kanske behövas men du kommer långt med egen handkraft och mobiltelefon.

Några saker är absolut avgörande för att lyckas på Internet; ett unikt koncept, trovärdighet, fungerande webplats med hög tillgänglighet, bra marknadsföringsstrategier och väl fungerande logistik som inte kostar skjortan. Då behöver du inte backas upp av en förmögenhet, du kommer att gå i land ändå.

Det glömde Computer Sweden.

1 kommentar:

Mattias sa...

Här var goda råd inte särskilt dyra.
Visst blir man irriterad på allt som är gjort med bara halva hjärtat. Enligt Coco Legran, Chiles store komiker, är det chilenska valspråket: "Varför göra sakerna väl när man kan göra dem (i brist på bättre översättning) skitdåligt?" (Egentligen "como las huevas" vilket ordangrant betyder: som testiklarna, vilket alltså är nedsättande ungefär som fitta). En rolig paroll som många tyvärr lever efter. Somliga också i Sverige tycks det...