onsdag 26 november 2008

När blir prostitution prostitution?

En i sanning delikat fråga kan man tycka, särskilt nu när det börjar diskuteras att förbjuda svenskar att köpa sex även utanför rikets gränser. Jag undrar i all stillsamhet hur det ska gå till rent praktiskt. Ska dyra Interpolresurser tas i anspråk eller ska alla svenskar i passkontrollen förses med underkläder som exploderar i ett moln av outplånlig färg om de tas av? Måste man ansöka om specialtillstånd från Socialstyrelsen för att slippa dessa underkläder om man ska åka på smekmånad?

Problemet i debatten är att de som debatterar så förtvivlat gärna blandar ihop äpplen och päron och använder känslomässiga slagträn i debatten, något som Mattias Sigurdsson skriver om i sin blogg.

Men det finns ytterligare aspekter på prostitutionen än de som Mattias Sigurdsson för fram. Tack vare svenska sexköpslagen får en del grupper i samhället de facto leva sexlösa.

Finn Hellman skrev en krönika om ämnet sex och handikappade år 2004 som publicerades i bl a tidningen Arbetaren. Han konstaterar att handikappade har en ytterst begränsad tillgång till sitt eget sexliv, något som vi vanliga fullt friska svenskar inte verkar fatta överhuvudtaget och definitivt aldrig skulle acceptera för egen räkning. Här ställs frågan verkligen på sin spets.
Är det prostitution om en barmhärtig personlig assistent hjälper sin brukare på den här punkten? Skulle det bli ok för facket om man införde ett onanitillägg och arbetsgivaren erbjöd personalen fortbildning? Eller skulle man stämplas som kriminell eftersom man gjorde det på arbetstid och följdaktligen hade betalt för det?

Och varför ska just sex vara gratis? Massörer, tandläkare, gynekologer och hudterapeuter klassas inte som kriminella när de tar betalt för sina tjänster.
Beror det på att sex symboliserar det yttersta kärleksbeviset mellan man och kvinna och därmed besudlas om det kommersialiseras? Märkligt tankesätt i dessa dagar då kärleken redan är hopplöst kommersialiserad med Alla Hjärtans Dag som främsta exemplet.

Eller är det för att män är snåla och på sin höjd bara vill offra några drinkar på krogen och ett vagt löfte om att ringa någon dag för att få sex? Eller är det för att vidmakthålla könsordningen som kvinnor förbjuds att spä på sina usla löner med ett lönsamt extraknäck? Vore det mer accepterat om de ansökte om F-skatt och betalade skatt som alla andra, mer traditionella kvinnliga entreprenörer?

Många frågor, någon som har ett svar?

1 kommentar:

magister nyman sa...

Jag delar din uppfattning om denna fråga. Det är mycket märkligt att inte vuxna människor själva skall få bestämma över sina kroppar. Och varför skall det vara tillåtet att massera hela kroppen mot betalning, men inte könsorganen då det då blir en sexuell tjänst?
Låt svenskarna bli myndigförklarade!